Project name

Rendelés külföldről, USA-ból, Kínából, ebay-ről (VÁM & ÁFA terhek)

A történet röviden arról szól, hogy rengetegszer vásárolok interneten kisebb értékű kiegészítőket (akár egy telefontokot, vagy telefonfóliát vagy ilyen apróbb értékű cuccokat)

Igazából megelégeltem, hogy a magyar ebay-en (vatera.hu-n) a legtöbb eladó óriás, 5-10x!!! árral dolgoznak, így utánalestem az ő árujuk forrásának, mely ugye az ebay & Kína (Hong Kong)
(Konkrétan pl. egy 1$-os - kb. 220 Ft-ért az ebay-en árult telefontokot 1.500 Ft alatt biztos nem kapok meg a vaterán ez több mint 6x ár akárhogy is nézem, igaz cserébe 3hét a szállítás Kínából)

Mivel törvénytisztelő polgár vagyok, így mielőtt nekiállok bármit is vásárolni külföldről, utánaérdeklődtem a vámterheknek a NAV-nál e-mailbe!
Legnagyobb meglepetésemre pár napra a megírt e-mailmre, kérdéseimre részletes választ kaptam, melyet leegyszerűsítve megosztanék!

1. EU-n belül nincs semmilyen plusz teher egy vásárolt termékre (vám - ÁFA)
Szóval ha ebay-en kinézel valamit, amelynek áru helye pl. Anglia van megadva, úgy ott nem kell aggódnod, hogy a csomagod megakad a vámon, illetve, hogy az áru árán és ptkg.-én felül más költség is terhelne!

2. EU-n kívüli vásárlás (pl. USA, Kína)
Itt már egy kicsit bonyolultabb a helyzet
Magánszemélyek között (GIFT jelölésű):
0 - 45 € (~12.690 Ft) között vámmentes
45,1 - 150 € (~42.300 Ft) között vámmentes, de 27% ÁFA terheli
150,1 - 700 € (~197.400 Ft) között 2,5% vám és 27% ÁFA terheli
700,1 € felett: kereskedelmi vámtarifa* és 27% ÁFA terheli

Cég - magánszemély között (pl. ebay-ről rendelt áruk):
0 - 22 € (~6.204 Ft) között vámmentes
22,1 - 150 € (~42.300 Ft) között vámmentes, de 27% ÁFA terheli
150,1 € felett kereskedelmi vámtarifa* és 27% ÁFA terheli

*kereskedelmi vámtarifa: jogszabály alapján egyes áruk, árucsoportok külön kategóriát képeznek, a vám mértéke kategóriánként változó 0-12%-ig terjedhet

!!! FONTOS MINDIG A POSTAKÖLTSÉGGEL EGYÜTT SZÁMÍTOTT ÁR SZÁMÍT !!!
(Ez valami írtó nagy hülyeség, de gyakorlatba sajnos így van, azaz ha olyan árkategóriába esik akkor a ptkg.-re is ráfizeted a vám% majd pedig a növelt összegre az ÁFA%-ot)

(ezt e-mailbe "hivatalos" tájékoztatásba kaptam pont 1 hete, így friss - aktuális, viszont esetlegesen hivatkozni rá nem érdemes, csak tájékoztató!)

Kiegészítés: Mivel én nemigazán bízok a magyar postába, így mindig ajánlott küldeményként vásárolok, külföld esetén meg tracked / registered post-tal (ez általában 2-3$ felár)

Továbbá igazából külföldi vásárlásnál amire szükséged lesz az egy PayPal számla, ezt feltudod tölteni banki átutalással is, de egyszerűbb, ha van ezen felül még egy bankszámlád, melyhez tartozik egy bankkártya (MasterCard vagy VISA - A Maestro nem jó! UPDATE: Már a Maestro is jó!) és ezt beintegrálod a PayPal számládhoz, így a bankkártyádról (bankszámládról) vonják le azt amit fizetsz róla!
Itt belehet állítani limiteket, de a legjobb az szerintem (nekem is így van), hogyha olyan számlád van, melyhez tartozik egy virtuális kártya (WebKártya), ennek a lényege, hogy fizikailag nincsen kártyád, de minden funkcióját ugyanúgy tudod használni, mintha egy rendes kártya lenne! (Nekem az OTP Bank-nál van ilyenem)
És a lényeg, hogy mielőtt veszel valamit, mindig csak annyival töltöd fel ezt a számládat, így ha véletlenül kikerülnek valahova - valahogyan a kártyaadataid (kártyaszám, lejárati idő, CCV kód), akkorse tudnak róla "lelopni" pénzt, mivel nincs rajta!
És mivel ezek mind betéti számlák, nem pedig hitelkártyák, így nem tudnak mínuszba menni...

Továbbiakba részletnek, a "hivatalos e-mail válasz" ez volna:


Tisztelt *** Úr!

Internetes rendelés tárgyban érkezett levelére az alábbi tájékoztatást adom.

Amennyiben magánszemélyként, saját használatra rendel árut harmadik (nem uniós) országból, akkor a vámmentességek közösségi rendszerének létrehozásáról szóló 1186/2009/EK rendelet 23. cikk (2) pontja alapján megállapítható, hogy importvámoktól mentesen hozható be az a küldemény, amelynek értéke postaköltséggel együtt nem haladja meg a 150 EUR összértéket. A harmadik országból érkező küldeményekre tehát ugyanaz a szabályozás vonatkozik, függetlenül attól, hogy az USA-ból vagy Kínából rendeli az árut.   

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 94. § (1) bekezdés C) pontja kimondja ugyanakkor, hogy mentes az adó megfizetése alól a Vámmentességi-rendelet I. fejezetének VI. címe alatt szabályozott termék (termékek) importja is, ha annak (azok) összértéke nem haladja meg a 22 eurónak megfelelő pénzösszeget.

Összefoglalva megállapítható tehát, hogy vámot 150 EUR felett, míg általános forgalmi adót 22 EUR (postaköltséggel növelt) összérték felett kell magánszemélyként fizetni, a közösségi vámjog végrehajtásának részletes szabályairól szóló 15/2004 (IV.5.) PM rendelet 51. § (4) bekezdése figyelembe vételével.

A vámhatóság a kérdéses terméket jelölő Taric-kódhoz (vámtarifaszámhoz) köthető vámtételt veszi figyelembe a vám kiszabásakor. A vámot a vámértékből számolják. A vámérték a számlaérték és az un. vámérték növelő tényezők összege. Vámérték növelő tényező általában a csomagolási költség, szállítási költség, biztosítási költség, amennyiben azokat a vevő fizeti. A vámon felül az import vámeljárás során az általános forgalmi adót is a vámhatóság veti ki és szedi be. Az importált termékeket általában 27 % általános forgalmi adó terheli. A forgalmi adót az un. áfa-alapból számolják. Az áfa-alapba a vámérték és a vám is beletartoznak.

A vámtarifaszámokat, a kapcsolódó vámtételeket és az esetleges korlátozásokat az alábbi internetes oldalakon találhatja meg:
http://kkk.nav.gov.hu/eles/1/taricweb/
http://ec.europa.eu/taxation_customs/dds2/taric/taric_consultation.jsp?Lang=hu&redirectionDate=20110125

A vámmentességek közösségi rendszerének létrehozásáról szóló 1186/2009/EK rendelet 26. cikk (1) pontja alapján megállapítható, hogy importvámoktól mentesen hozható be az a magánszemély által másik magánszemélynek küldött küldemény, amelynek értéke nem haladja meg a 45 EUR összértéket.

700 EUR érték alatt 2,5%-os átalányvámtételt kell alkalmazni árutól függetlenül a 2658/87/EGK tanácsi rendelet Első rész (Bevezető rendelkezések) II. szakasz D. pontja alapján. Az ilyen átalányvám-kiszabás nem alkalmazható a Közös Vámtarifa (vámtarifaszám) szerint „mentes” árukra.

Abban az esetben, ha magánszemélyként rendel terméket az Unióból, akkor a magyar hatóságok felé nem merül fel külön fizetési kötelezettség, külön eljárást kezdeményezni nem kell.

A Magyar Posta Zrt. által adott tájékoztató a 2012 októberében érvényes értékhatárokat tartalmazza.

Felhívom figyelmét, hogy tájékoztatásom kötelező erővel nem bír!


Tisztelettel:
***
Vám- és Pénzügyőri Információs Központ Munkatársa
Telefon: 06 40 346262
email: vam.info@nav.gov.hu
internet: http://www.nav.gov.hu, http://www.vam.gov.hu

Resize of NAV.level.01.jpg

Resize of NAV.level.02.jpg

magyar.posta.vamteher.2012.png

Továbbra is fontos szabály, hogy külföldről csak PayPal-al szabad fizetni! NINCS ELŐRE UTALÁS, Western Union, meg kutyafüle! CSAK PAYPAL! Esetleg bankkártyás fizetés, de csakis megbízható weboldalon (https) és csakis WebKártyával, szóval maradjunk annyiban, hogy CSAK IS PAYPAL!
(NINCS KIVÉTEL! mert utána meg sírás van, hogy futunk a pénzünk után)
Hogy miért!? Mert ez segít téged abban, ha bármi probléma van, akkor 45napon belül Refundoltathass (Pénzvisszatérítés)
Az itthon népszerű utánvételes megoldás nem megoldható külföldi vásárlás esetén,
de nincs is szükség rá, mert cserébe ott a PayPal, "ami megvéd"
a mindenféle furfangok ellen! :)

Először is:
Így zajlik le egy rendelés:

1.lépés - Confirm payment - Fizetés (0-3 nap)
2.lépés - Process order - Rendelés feldolgozása (1-3 nap)
3.lépés - Package order - Csomag összekészítése (1-2 nap)
4.lépés - Shipping - Szállítás (5-20 nap)
ÖSSZESEN: 7-30 NAP

4.lépés részletezve:
4/1. Küldemény felvéve / Item accepted (0.nap)
4/2a. Célországba elküldve / Item sent abroad (+2nap)
4/2b. Célországba elküldve / Item sent abroad (+4nap)
4/2c. Célországba elküldve / Item sent abroad (+4nap)
4/2d. Célországba elküldve / Item sent abroad (+5nap)
4/3. Célországba megérkezett / Arrived in the destination country (azonos nap)
4/4. Küldemény vám elé állítva / Item presented to customs (azonos nap)
4/5. Bejövő küldemény vámkezelve / Inbound item customs procedure (+1-3nap)
4/6. Kézbesítés regisztrálva / Delivery registered (+1-3nap)

CN-nél lassabb a 4.lépés/2.fázis, HK & SG-nél gyorsabb!
Futár az jóval gyorsabb! (Max. 1hét - 5 munkanap)
Vámfizetés esetén +2-4 nappal lehet számolni!

Másodszorra:
Én amondó vagyok, hogy csak nyomonkövethető (trackingelt) vagy magyarul regisztáltként (Magyar Postá-nál ajánlott) szabad rendelni! Első oka, hogy nyomonkövethető az interneten, a második oka, hogy így szinte biztos nem veszik el / nem nyúlja le a postás a csomagot!
Sokszor ez plusz felár a "Free Shipping" mellé, de szerintem az +2-5$ nem pénz cserébe, hogy biztos megjöjjön a csomag!

Lehet tracking nélkül is szállítatni, de úgy könnyen elveszik / lenyúlva a postás. stb.
Ez a hátránya!
Előnye viszont, hogy sokkal gyorsabban megszokott érkezni (akár 1-2hét alatt is volt már példa), mint a trackingelt csomagok! Viszont itt nagy az esélye, hogy sose kapod meg... így nagyobb értékű 5-10$ felettit szerintem nem érdemes tracking nélkül postáztatni!

Szállítási idők / módok (Kína):
- a leglassabb a China Post-os (CN) levél / csomag, itt az átlag szállítás ~3-4 hét (15-20 munkanap)
- ezután a HongKong Post (HK) jön, itt már jobb a szállítási idő aránya, ~2-3 hét (10-15 munkanap)
- végül pedig a Singapore Post (SG) a legjobb, ez átlag ~2 hét (10 munkanap)
- Legújabban megjelentek a svéd (SE), svájci (CH), német (DE) postázási módok, ezek is jó időt futnak! ˙~1-2 hét (5-10 munkanap) 

Ezek a postai szállítások voltak, melyek kisebb eséllyel vámolnak meg, mint pl. a gyorspostai / futárszolgálatokat! (EMS, DHL, UPS, FedEx és társai)

Az EMS a posta gyorspostai szolgálata, leírt tapasztaltok alapján, kb. 1-2 hét míg megjön a csomag

A futárszolgálatok esetén (DHL, UPS, FedEx) max. 1 hét míg a csomag megérkezik!
Viszont fontos megjegyezni, hogy a gyorsaságnak ára van +20-40$ általában,
illetve szinte biztos megvámolják, ez +30%-ot jelent!

Szállítási idők / módok (EU-n belül):
Itt a szállítás átlag 1 hét szokott lenni általában!
Nyomonkövetésért kisebb érték esetén fizetni kell (~2-10€), nagyobb értékű rendelés esetén automatikusan kaphat nyomonkövetési számot a csomag!
Gyorsposta & futár esetén akár 2-3 munkanapon belül is meglehet kapni a csomagot!
(persze ilyenkor mélyen a zsebbe kell nyúlni, de hát a gyorsaságnak ára van)

Tracking / nyomkövető oldalak:
Először is ugye van a magyar: www.posta.hu/ugyfelszolgalat/nyomkovetes
Utána ajánlott oldal a www.17track.net, ez univerzális minden csomaghoz jó! (CN-SG-HK)
SG-s csomagokhoz az en.4px.com ajánlott!
Tovább van egy ruszki nyomkövető oldal, mely e-mail értesítést küld, minden csomag mozgásról, csak regisztrálni kell rá: www.trackitonline.ru
Illetve legújabban pl. Andorid okostelóra is van App: TrackChecker

De persze mindig a feladó országnak a postája tud a legtöbb infót adni általában...
CN: www.chinapost.com.cn
HK: app3.hongkongpost.hk/CGI/mt/enquiry.jsp
SG: www.singpost.com
HU: www.posta.hu

EU-n belül meg a feladó ország postai oldalát érdemes csekkolni vagy a magyart!
Elsősorban a www.17track.net az ajánlott, de aki szeret utánacsekkolgatni lesheti a többit is egyszerre - összevissza! :D
A magyart max. amikor már beérkezett az országba a csomag, akkor érdemes csekkolni!

Egy átlag csomag, ha átjön a vámon így fog kinézni:

Küldemény vám elé állítva / Item presented to customs
Bejövő küldemény vámkezelve / Inbound item customs procedure

Amelyiket "megfogják" az meg ilyen:

Küldemény vám elé állítva / Item presented to customs
Vámkezelésre vár / Waiting customs clearance
Postai vámkezelés alatt / Under postal customs procedure
Betárolás a Postaimport raktárba / Storage for customs procedure
Adatbekérés a vámkezeléshez a címzettől / Addressee contacted
Megküldött dokumentumok feldolgozása / Processing customs documents
Vámáru vizsgálat alatt / Item under customs check
Elektronikus vámkezelési dokumentum kész / Electronic customs declaration ready
Vámhatározat kiadva / Issue of customs decision
Továbbküldve kézbesítő állomásra / Inbound item forwarded

Amelyiket megfogják a vámon, arról küldenek postai értesítést, hogy nyilatkozz a csomag tartalmáról! Ilyenkor elkell küldeni a PayPal átutalási bizonylatot és az alapján számlázzák ki neked a plusz terheket! (ÁFA - VÁM) Melyet a postásnak kell fizetned!
Mintha utánvételes csomagot kapnál, akkor kapod meg a csomagot, ha kifizeted a plusz terheket a postásnak!

PayPal fizetéshez van még egy olyan észrevételem, hogy érdemes átállítani, hogy a bankod váltsa a pénzedet, így $-onként akár 5-10Ft-ot is spórolszhatsz, mivel a PayPal írtó magas árfolyamon számol!
(persze neki is megkell élnie valamiből! :D)
Ez 100$-nál már 500-1.000 Ft is lehet!
Ezt a fizetéskor tudod kiválasztani, hogy Forintba (HUF) vagy az adott rendelés valutájába ($) számlázza-e...
Ha azt akarod, hogy a bankod váltsa, akkor a $-os módot válaszd!
Banki átváltás esetén a bank aktuális "Deviza eladási" fülét kell nézned!
OTP esetén: https://www.otpbank.hu/portal/hu/Arfolyamok/OTP

Ehhez az "átkapcsoláshoz" egy rövid útmutató:
1.LÉPÉS:
Fizetéskor, miután átirányítanak a PayPal-os fizetési oldalra keressük meg ezt:
"Other Conversion Options"
Resize of paypal.deviza.atvaltas_01.jpg

2.LÉPÉS:
Válasszuk ki a 2.lehetőséget: "Bill me in the currency..."
(ekkor $-ba számlázza ki a paypal a levonást, így a bank váltja át a devizát)
Resize of paypal.deviza.atvaltas_02.jpg

Ezek az infók elsősorban vámérték alatti termékekhez íródott,
illetve magán megrendelésekhez!

Kereskedelmi célú megrendelésekről nem tudok nyilatkozni, ezügybe írjatok a NAV-nak (vam.info@nav.gov.hu)!
Minden egyébre várom a kommenteket és megvitatjuk! :)

Végezetül egy hasznos fórum, ahol a külföldi postázást meg lehet vitatni:
http://prohardver.hu/tema/kulfoldi_rendelesek_nyomkovetes_stb/friss.html